”Lite som en Powerpoint fast på webben. Enkelt, snyggt och eleverna älskar det”

Mia Jacobsson, gymnasielärare i samhällskunskap

 

Det här är Lektionen

För dig som är lärare
Lektionen på webben är till för dig som lärare. Den kommer du åt genom att klicka på ”till lektionen” på startsidan. Lektionen handlar om privatekonomi och ingår i skolverkets kunskapskrav om det privatekonomiska innehållet i kurserna samhällskunskap 1a och 1b.

Du kan lägga till eget innehåll om du känner att du vill fördjupa dig i någon speciell fråga. Du kan även skapa en eller flera quiz i lektionen. Hur du gör detta förklaras lite längre ner.

För elever
Elevsidan består av en rad olika funktioner tänkt att främja interaktivitet i din lektion. Eleven använder tjänsten genom sin enhet: padda, desktop eller mobil.

Här finns en räknare som hjälper eleverna räkna ut ränta och vad en vara egentligen kostar på t.ex. avbetalning. Här finns även svarsfunktionen till de frågor du skapar i quizet. Utöver det finns även en ordlista och goda råd för att inte hamna i skuldfällan.

Symboler
Längst ner i samtliga sektioner finns symboler som hjälper dig navigera och lägga till egna sektioner/quiz. I vissa av sektionerna i lektionen syns symboler till vänster om rubriken. Dessa är till för att påminna och hjälpa dig genom din lektion. Se förklaring nedan.

pilnerikon

Scrolla till nästa sektion

plusikon

Lägg till en egen sektion

quizikon

Lägg till en quiz

editikon

Redigera egen sektion

diskuteraikon

Diskussionsämne

raknaikon

Räkneuppgift, individuell, i grupp eller läraren visar

appikon

Elevernadeltar med hjälp av sin padda, dator eller mobil.

add-section

Skapa enkelt nya sektioner och lägg till eget innehåll

Om du vill fördjupa dig mer i ett ämne, kan du efter varje sektion lägga till eget innehåll. Klicka på + symbolen så öppnas ”lägg till ny sektion”

Här kan du sedan klistra eller skriva in rubrik, text, bild eller film från tex youtube. När du är nöjd med din nya sektion klickar du bara på den gröna knappen längst ner så sparas din nya sektion.

Skapa en quiz och ställ frågor till eleverna direkt under lektionen

Vill du testa klassens förkunskaper, kolla av vilka kunskaper som fastnat eller på annat sätt ställa frågor och få svar direkt i lektionen? Då kan du skapa en eller flera quiz.

Klicka på ”Q” symbolen och skapa sedan din quiz utifrån egna frågor och svar eller använd Spendidos förinställda frågor och svar.

Du kan skapa upp till tolv frågor med mellan två och fem svarsalternativ.

När du är klar klickar du på ”spara som din nya quiz” så läggs quizen in i din lektion.

Redo att köra!

När du är redo att köra din lektion inför klassen klickar du på knappen ”Visa din lektion” i listen högst upp i webbläsaren. Därifrån når du även lärarhandledningen som fungerar som ett stöd till dig under lektionen.